Opas treenien suunnitteluun 

-  Pidä motivaatiosi korkealla ja koirasi kunnossa. 

Miksi treenien suunnittelu on tärkeää?

FI-web-planned-training-vs-non-planned-training.png

Huolellinen treenien suunnittelu ei ole tärkeää vain agilityn huipulle tähtääville. Se koskee kaikkia ja alla kerromme miksi. Treenien huolellinen suunnittelu vie sinua ja koiraasi eteenpäin, jolloin vältät jämähtämisen tietylle tasolle. Kehittymisen pysähtyminen turhauttaa ja syö motivaatiota.

Treenisuunnitelmat toimivat ikään kuin karttana - tiedät mihin olet menossa, millä keinoin, etkä pääse eksymään matkalla. Kun sinulla on selkeä päämäärä, lähestyt sitä suunnitelmien avulla askel askeleelta sen sijaan, että harhailisit jatkuvasti vasemmalle ja oikealle. Edistyt, motivaatiosi pysyy korkealla ja todennäköisesti koukutut tähän hienoon lajiin yhä vahvemmin.

Toinen tärkeä syy treenien suunnitteluun liittyy koiraasi. Agility vaatii yhä enemmän osaamista myös koiralta, ja ilman suunnitelmia treenaaminen on tehotonta ja vaatii siksi enemmän toistoja. Tämä taas rasittaa koiraasi aivan suotta. Jos olet tehnyt hyvät suunnitelmat ja seuraat niitä, tavoitat jokaisen tarvittavan taidon vähemmillä toistoilla.

Voit ladata oppaan myös PDF:nä.


Askel 1. Mihin haluat päästä? Aseta päätavoitteesi.

web-How-to-set-your-goals---dog-agility.jpg

Haluatpa matkustaa Tukholmaan tai Malediiveille, tai vaikkapa lähikauppaan, sinun pitää tietää missä kohteesi sijaitsee ja mitä kulkuvälineitä tarvitset pääsätksesi kohteeseesi: tarvitseeko sinun ensi kävellä autollesi, ajaa lentokentälle, matkustaa ensimmäisellä lennolla yhteen välietappiin ja jatkaa sieltä toisella lennolla perille? Tilanne on sama, kun puhumme agilitysta, joten aloitetaan treenien suunnittelu määrittelemällä sinulle kohde.

Ensimmäinen askel treenien suunnittelussa in määritellä minne haluat mennä: jotkut ihmiset rakastavat kuumia hiekkarantoja, toiset pieniä autenttisia kaupunkeja, jotkut taas haluavat mieluiten patikoida lähimetsien luontokohteisiin.

Myös agilityssa eri ohjaajien määränpäät vaihtelevat paljon sen mukaan, mistä kukin nauttii. Siitä syystä tettava asekohde riippu vain sinusta ja toiveistasi Siksi päätavoite saa olla mitä tahansa. Vaikka tavoitteenasi ei olisi maajoukkue, tavoitteesi on silti aivan yhtä tärkeä. Mutta, ja tämä on tärkeä mutta, mikä tahansa tavoitteesi on, älä jätä suunnittelua väliin. Tarvitset sen joka tapauksessa.

web-dog-agility-training-tips-how-to-set-goals.jpg

Kun määrittelet kohteesi, sinun tulee ottaa huomioon käytössäsi olevat resurssit: onko sinulla riittävästi varoja matkustaaksesi Malediiveille, vai voisiko esimerkiksi Kroatia olla budjettisi kannalta sopivampi kohde? Sama pätee agilityssa: Kun asetat tavoitteita ja teet treenisuunnitelmia, sinun tulee olla realistinen resurssiesi suhteen.

Mieti siis mikä on realistista: millaista potentiaalia koirastasi löytyy ja kuinka paljon aikaa olet valmis satsaamaan treenaamiseen. Nyt sinun pitää uskaltaa unelmoida.

Suurin osa suomalaisista ajattelee itsestään ja koirastaan aivan liian vaatimattomasti ja tyytyy asettamaan päätavoitteensa turhankin alas - ja siksi alisuoriutuu. Tietenkin joukkoon mahtuu myös ohjaajia, joilla on taipumusta asettaa tavoitteet epärealistisen korkealle.

Jos olet epävarma siitä, mikä on sinulle realistista, kysy neuvoa valmentajaltasi. Mutta muista, jopa valmentaja saattaa erehtyä, joten mikäli hänen mielipiteensä on merkittävästi erilainen kuin omasi, kuuntele häntä, analysoi asiaa ja ota vastuu tavoitteen asetannasta ja sen saavuttamisesta itse.

Jos haluat päästä seuraavalle tasolle, sinun pitää keskittyä käsillä olevaan hetkeen: juuri nyt treenattavaan asiaan ja edessäsi olevaan koiraan.

— Ira Mikkanen

Askel 2. Piirrä kartta - Kuinka päästä kohteeseen?

web-dog-agility-training-plans-training-diary.jpg

Nyt sinulla on selkeä kohde. Seuraava askel onkin piirtää kartta. Tässä kohtaa Google Maps ei auta, eikä ole olemassa “yksi malli sopii kaikille” -tyyppistä ratkaisua tai taian omaisia hopealuoteja. Ja juuri tämä tekee agilitysta niin kiehtovaa!

Sinun pitää piirtää oma kartta. Kyllä, sinun itsesi. Loppujen lopuksi sinä ja vain sinä olet vastuussa koirasi kouluttamisesta ja edistymisestä agilityssa. Jo se, että luet tätä opasta, osoittaa, että olet yksi niistä, joka on ymmärtänyt tämän asian.

Loppujen lopuksi sinä ja vain sinä olet vastuussa koirasi kouluttamisesta ja edistymisestä agilityssa.

Itse asiassa, jo vastuun ottaminen sinulle itsellesi antaa sinulle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia verrattuna heihin, jotka toivovat valmentajien tekevän kaiken työn heidän puolestaan. MUTTA sinä voit ja sinun kannattaa käyttää valmentajia apuna matkalla kohteeseesi.

On monta tapaa piirtää kartta kohti agilitytavoitettasi ja tässä oppaassa esittelemme yhden niistä.


Aseta taitotavoitteet

setting-skill-goals-dog-agility.jpg

Nyt kun olet asettanut päätavoitteen (tai kohteen), sinun kannattaa analysoida mitä taitoja sinulta ja koiraltasi vaaditaan sinne pääsemiseksi. Tee mahdollisimman yksityiskohtainen lista teille molemille. Yksi taito saattaa koostua useammista pienistä asioista, ja jos pystyt pilkkomaan vaadittavan taidon “alataitoihin” niin tee se. Kirjoita ne ylös. Nämä muodostavat taitotavoitteesi. Jos käytät AgiNotesia, lisää nämä treenilistallesi treeniaiheiksi.

Kaikki vaadittavat taidot eivät ole yhtä tärkeitä, joten punnitse niiden tärkeyttä suhteessa päätavoitteeseesi ja laita ne tärkeysjärjestykseen.

aginotes-opas-hyvään-treenisuunnitteluun-agilityssa-1.png

Suunnittele harjoitukset 

Seuraavaksi on aika pohtia kuinka kukin taitotavoite saavutetaan. Luo sarja harjoituksia, joissa vaatimustaso kasvaa asteittain ja joiden avulla rakennat kunkin asian osaamista. Valmistele harjoitukset jokaiselle vaadittavalle taidolle - sekä sinulle, että koirallesi.

Muista, että treeneissä on toimivinta keskittyä yhteen tai kahteen aiheeseen. Ei ole järkevää suunnitella harjoituksia, jotka kattavat kaikki mahdolliset harjoiteltavat asiat, sillä on mahdotonta keskittyä kaikkeen kerralla.

AgiNotesissa voit luoda harjoituksia kunkin aiheen tai alakohdan alle. Näin sinulla on kaikki hyvin järjestyksessä ja voit siirtää tehdyn harjoitteen treenipäiväkirjaasi yhdellä klikkauksella. Ja voit seurata etenemistäsi!

agility-treenipaivakirja-aginotes.jpg

Kuinka tehdä hyvä treenisuunnitelma?

how-to-plan-successfull-training-dog-agility.jpg
  1. Aseta päätavoite

  2. Listaa tarvittavat taidot sekä itsellesi että koirallesi (treeniaiheet, alakohdat)

  3. Laadi yksityiskohtaiset harjoitteet kuhunkin taitoon (harjoitukset treeniaiheisiin tai niiden alakohtiin)

  4. Priorisoi tarvittavat taidot (treeniaiheet)

  5. Muista nauttia matkasta!

Kun olet asettanut tavoitteesi ja tehnyt treenisuunnitelman, loppu on vain tekemistä! Jos pysyt suunnitelmissasi ja teet suunnittelemasi harjoitteet, yllätät todennäisesti itsesikin edistymisen tehokkuudella! Etkä jokatapauksessa menetä mitään toimiessasi näin. Sen sijaan, kun matkaat kohti päätavoitettasi, opit valtavasti sekä koirasi kapasiteetista, että omastasi. 

Huomio: Kun lähdet tavoittelemaan unelmiasi, muista pitää hauskaa ja nauttia jokaisesta askeleesta. Tavoitteellinen, hyvin suunniteltu harjoittelu ja hauskan pito eivät ole ristiriidassa keskenään. Hauskuus kuuluu agilityyn - kaikilla tasoilla!

Hauskuus kuuluu agilityyn - kaikilla tasoilla!

AgiNotes auttaa sinua keskittymään koiran yksilöllisiin tarpeisiin ja juhlimaan pieniä voittoja. Siksi se auttaa teitä saavuttamaan parhaanne. 


Jos sinulla ei vielä ole AgiNotes-tiliä, luo se maksutta (ei aikarajaa).

Tai lue lisää palvelusta.