Tulevan agilitykoiran ensimmäinen vuosi

-valmistele pentusi onnistuneesti tulevaan

Puppy-foundations-for-dog-agility-Smurffi-web.jpg

Lämpimästi onnea uudesta pennustasi! Se, että löytää haluamansa pennun ja saa sen kotiin on jännittävää. Ja siitä seikkailu vasta alkaakin! Jos haaveissasi on tehdä pennun kanssa agilitya, ensimmäinen vuosi on täynnä mahdollisuuksia vahvan pohjan rakentamiselle. Ja vahva pohja tekee agilityurasta mutkattomampaa ja nautinnollisempaa teille molemmille. 

Tässä pikaoppaassa haluamme luoda selkeän kuvan siitä, mitä sinun kannattaa pitää mielessäsi pennun kanssa toivotun agilityuran näkökulmasta. Oppaan lopusta löydät linkin jäsenneltyyn treenilistaan asioista, joita harjoittelemalla valmistelet pentusi hauskaan ja toivottavasti pitkään agilityuraan.

On monia hyviä tapoja harjoitella listattuja asioita. Saatat haluta osallistua verkkokurssille tai osallistua pentukurssille oppiaksesi lisää. Niin tai näin, lista on hyödyllinen, sillä mikään kurssi ei sisällä näitä kaikkia asioita ja lista auttaa sinua muistamaan mitä kaikkea ensimmäisen vuoden aikana kannattaa treenata.

Voit ladata listan AgiNotes-sovellukseen (myös ilmaiseen versioon), ja editoida sitä ja lisätä harjoitteita treeniaiheiden alle (mahdollista AgiNotes-Premiumissa). Voit myös ladata oppaan PDF:nä.


Suhteen luominen tärkeintä

Puppy-foundations-for-dog-agility-relationship-building-web.jpg
Vain koira, joka työskentelee sinulle,
vain koira, joka on onnellinen, kun sinä olet onnellinen, voi antaa itsestään enemmän kuin 100%.

— Martina Magnoli Klimesova

Ykköstavoitteesi ensimmäiselle vuodelle pentusi kanssa tulisi aina olla vahva siteen luominen sinun ja tulevan joukkuekaverisi välille. Vahva side johtaa siihen, ettei mikään ole koirallesi parempaa, kuin työskennellä kanssasi ja se haluaa antaa sinulle aivan kaikkensa.  

Mutta kuinka tällainen side sitten rakennetaan? Vietä pennun kanssa paljon aikaa, tehkää yhdessä miellyttäviä asioita, ole reilu ja pennun luottamuksen arvoinen, ole hauska ja näytä se pennulle. Treenilistalla lähes kaikki liittyy tähän. 


Tutustu koiraasi kunnolla

Puppy-foundations-for-dog-agility-take-time-to-get-to-know-your-dog.jpg

Vaikka sinulla olisi ollut kuinka monta koiraa, jokainen niistä on yksilö, myös uusi pentusi. Pentuun tutustuminen ottaa aikaa.  

Pystyäksesi kouluttamaan koiraasi parhaalla mahdollisella tavalla, sinun tulee tietää kuinka se reagoi erilaisissa tilanteissa, kuinka motivoitunut se on lähtökohtaisesti yhteistyöhön kanssasi, mistä se motivoituu, millaisista aktiviteeteista se pitää jne. Ensimmäinen vuosi ei olekaan pelkkää treenaamista - se on myös tarkkailua, huomioiden tekemistä ja näiden huomioiden soveltamista harjoitteluun ja jokapäiväisen elämän toimiin. 

Jos haluat seuraavalle tasolle, on tärkeää keskittyä hetkeen: juuri nyt harjoiteltavaan teemaan ja edessäsi olevaan koiraan.

— Ira Mikkanen

Rakenna motivaatio

Puppy-foundations-for-dog-agility-build-motivation.jpg

Tiedät miltä tuntuu, kun sinua pyydetään tekemään jotain, mitä et todellakaan haluaisi, esimerkiksi tyhjentämään löyhkäävä roskis. Jalkasi liikkuvat hitaammin, ajatuksesi ovat muualla, ja jos saisit valita, jättäisit asian sikseen ja menisit tekemään jotain muuta.  

Koiran kanssa tilanne on aivan sama. Jos koirasi liikkuu agilityssa tahmeasti tai jopa häipyy paikalta tehdäkseen jotain muuta, tilanne ei ole hauska kummallekaan teistä. Siitä syystä motivaation rakentaminen on yksi tärkeimmistä elementeistä ensimmäisen vuoden aikana. 

Agilityn-pohjatyon-peruspilarit.png

Pitääksesi yhteiset treenihetkenne kiinnostavina, treenaa usein, mutta vain lyhyitä hetkiä kerrallaan. Lopeta ennen kuin pentu väsyy ja siirtää huomionsa toisaalle. 

Leiki pennun kanssa paljon ja opeta se nauttimaan sekä vetoleikeistä, noutamisesta, että jahtaamisesta. Ja muista rakentaa kiinnostus myös staattiseen leluun.  

Muutamia vinkkejä leikkimiseen: Tee leikistä helppo ja hauska osa jokapäiväistä elämäänne. Jos koira ei leiki luonnostaan, yhdistä ruoka ja lelu (voit esimerkiksi käyttää leluja, joihin voi laittaa ruokaa) ja pidä oma energiatasosi korkealla saadaksesi pennun samaan innostuneeseen mielentilaan. 

On tärkeää holehtia myös siitä, että koira oppii pitämään namipalkasta. Tämä on tärkeää, sillä namien avulla on helpompi opettaa alkuun taitoja, joiden opettelussa tarvitaan enemmän ajattelua. Lelupalkka nostaa koiran virettä ja joidenkin koirien kohdalla se nousee joskus liiankin korkealle.

Jos pentusi ei luonnostaan motivoidu ruoasta, kokeile lisätä palkan laatua. Esimerkiksi liha ja keitetty kanan kivipiira toimivat usein hyvin nirsommillakin koirilla. Kiinnitä huomiota myös ajoitukseen: tehkää treenit ennen ruokailua. Tällöin se on todennäköisesti nälkäisin. Voit myös yhdistää leikin ruokaan, jolloin namien arvo nousee pennun silmissä.

Lelujen ja namien lisäksi sosiaalinen palkka lisää motivaatiota. Kun leikitte tai treenaatte, muista kehua pentua vuolaasti, jotta se tietää sinun olevan tyytyväinen sen tekemiseen. 


Huolehdi pentusi itseluottamuksesta

Puppy-foundations-for-dog-agility-self-confidence.jpg

Pidä tarkoin huolta siitä, ettet tee mitään, mikä voisi tehdä pennustasi epävarman. Se voisi vaarantaa suhteenne, mikä tekisi yhteistyöstänne ja yhteiselämästänne vaikeampaa, ja sen lisäksi se voisi hidastaa koiraa tulevalla agilityuralla. 

Esittele uudet ja vaikeat asiat vaiheittain, niin, että tiedät pentusi selviytyvän niistä joka vaiheessa voittajana. Älä esimerkiksi vaadi, että pentu pysyisi paikassa heti 10 minuuttia. Koska koirat ovat erilaisia, sinun kannattaa tarkkailla oman pentusi toimia ja reaktioita oppiaksesi minkä verran haastetta sille voi antaa kerta-annoksena.

Älä tyydy siihen, että et riko pennun itseluottamusta: rakenna  sitä vahvemmaksi. Huolehdi, että pentu tuntee itsensä aina maailmanmestariksi ja että hän tietää, mitä odotat siltä. Ole vuolas kehujen kanssa ja pidä negatiivisuus minimissä. 


Opeta pentusi oppimaan

Yksikään koira ei synny maailmanmestarina, vaan titeleihin tarvitaan tiimi. Tarvitaan aikaa, energiaa ja rakkautta siihen, mitä teemme yhdessä. Ja jotkut koirat tarvitsevat enemmän aikaa tai erilaisia motivaation lähteitä kuin toiset.
— Christine Faltner
Puppy-foundations-for-dog-agility-teach-your-puppy-to-learn.jpg

Jos otat aikuisen koiran, joka ei ole koskaan työskennellyt ihmisten kanssa, huomaat, kuinka vaikeaa se on saada ymmärtämään mitä siltä haluat. Ainakin se on haastavaa verrattuna koiraan, joka on tottunut yhteistyöhön.  Jotta pentusi oppii oppimaan, onkin tärkeää aloittaa pienten temppujen ja perusasioiden harjoittelu heti alusta saakka. Tässä yhteydessä ei ole edes väliä mitä pennullesi opetat, kunhan luot oppimiselle pohjaa.

Voit tehdä pennun opettamisesta osan arkea. Opetettavia asioita on valtavasti, mutta voit aloittaa esimerkiksi istumisesta ja luvan odottamisesta ruokakupille pääsemiseksi. Muutaman tempun opetettuasi saat toivottavasti huomata, että pentusi alkaa yrittää ymmärtää mitä siltä haluat.


Älä kiirehdi esteille

- Voit tehdä paljon ilmankin

Puppy-foundations-for-dog-agility-dont-rush-to-obstacles.jpg

Meillä on usein isoja haaveita pentumme varalle - ja se on täysin hyväksyttävää, niin kauan, kun ymmärrämme, että se, mitä pennusta tulee tai on tulematta ei määrittele pennun arvoa. Se on arvokas joka tapauksessa omana itsenään. Mutta haaveiden huumassa kannattaa muistaa, että esteille ei ole mikään kiire. Oikean agilityn aika on vasta, kun koira on valmis. Ja valmiuteen pääseminen vaihtelee koirasta toiseen. 

Suurin syy kiireen välttämiselle on se, että pennun kroppa ei ole valmis riskeille ja rasitukselle, jolle “oikea agility” sen altistaa. Meidän tulee suojella pennun kehitysvaiheessa olevaa kehoa ja antaa sille mahdololisuus kasvaa ja vahvistua. Näin saat toivottavasti lisävuosia koiran uran loppupäähän.

Voit kuitenkin tukea koiran fyysistä kehitystä vahvistamalla sen syviä lihaksia ja opettamalla sille vartalonhallintaa ja kehon hahmottamista. Tätä kannattaa jatkaa läpi koiran uran ja jopa sen jälkeen. 

Kehon lisäksi, myös koiran psyyken tulee saada kehittyä. Esimerkiksi liian varhain aloitettu “oikea agility” saattaa pahimmassa tapauksessa näkyä merkittävinä vireen hallintaan liittyvinä ongelmina, joiden ratkominen jälkikäteen on haastavaa. 

Onneksi on valtavasti asioita, joita voit tehdä rakentaaksesi vahvan perustan koirallesi (Treenilista ensimmäiselle vuodelle). Ja vaikka osa näistä asioista voi tuntua jopa liian helpoilta, niiden treenaamatta jättäminen näkyy todennäköisesti tulevalla agilityuralla tavalla tai toisella.


Treenilista ensimmäiselle vuodelle

Puppy-foundations-for-dog-agility-training-list-for-the-first-year.jpg
treenilista-FI-läpinäkyvä.png

Olemme jäsennelleet ensimmäiselle vuodelle treenilistan, jonka voit ladata AgiNotes-sovellukseesi (myös ilmaisversioon), ja jota voit editoida ja johon voit lisätä harjoituksia (Premiumissa). Nuo harjoitukset voit sitten siirtää treenipäiväkirjaasi yhdellä klikkauksella. Listassa selitämme miten kukin taito valmistelee pentuasi agilityuralle.

Pidä mielessä, että koirat ovat alusta saakka yksilöitä: ne eivät synny tyhjinä tauluina, jotka voimme maalata ihan miten vain. Mutta voimme vaikuttaa niiden taitoihin (ja käytökseen) paljon. Se, minkä asian harjoittelu vaatii enemmän aikaa ja vaivaa, voi kuitenkin vaihdella huomattavasti koirasta toiseen. 

Kun treenaat, lisää häiriöitä asteittain, pidä haaste koirallesi sopivalla tasolla ja muista aina yleistää käytös treenaamalla samaa asiaa useammassa paikassa: ensin kotona, sitten pihassa ja sen jälkeen vaikkapa kauppakeskuksessa ja agilityhallissa. 

Tee kaikesta hauskaa!     

Jos sinulla ei vielä ole AgiNotes-tiliä, luo se maksutta (ilmaisversiolla ei ole aikarajoituksia).